COVID-19

Dragi colegi,

Pandemia COVID-19, prin agresivitatea si rapida răspândire a noului coronavirus, pune serios la încercare condiția medicala a pacienților noștri, dar si securitatea personalului medical dedicat îngrijirii acestora.

In contextul riscului ridicat de infectare extinsă specific unei transmisii comunitare, posibilitatea de a fi nevoiți să efectuați intervenții chirurgicale sau explorările endoscopice unor pacienții suspecți sau confirmați pozitiv pentru COVID – 19 crește semnificativ.

Pe de altă parte, comunitatea medicala se confruntă astăzi cu o serie de incertitudini legate de identificarea celor mai bune soluții de tratament chirurgical, fără alterarea obiectivelor de securitatea a circuitelor medicale. In acest registru, a fost sugerată nejustificat chiar abandonarea, chirurgiei minimal-invazive și implicit a avantajelor ei revoluționare in dorința de a limita, ipotetic, riscul de infectare pe această cale a echipelor operatorii.

Asociația noastră este preocupata să identifice si să recomande membrilor săi și întregii comunități medicale din Romania, informații care să vă sprijine decizia, alegând echilibrat și adaptat condițiilor locale, cea mai bună soluție de diagnostic si tratament pentru pacienții dv.

ARCE, a urmărit cu deosebit interes recomandările comune ale societăților europene si americane de chirurgie endoscopică, EAES si respectiv SAGES. Documentul asumat de cele două organizații, a fost tradus cu acordul acestora, in limba Română, pentru a fi la pus la dispoziția dv.

ARCE subscrie acestor recomandări, cu intenția de a vă sprijini deciziile de organizare a cadrului terapeutic chirurgical iar pe baza acestora să vă elaborați, în secțiile și departamentele dv.,  propriile protocoale de siguranță a actului operator.

Deasemenea, pe site-ul ARCE am creat această pagină dedicată informării dv., pe care vor fi incarcate informații pe care le consideram utile colegilor chirurgi, endoscopiști și nu numai.

Comitetul director ARCE

Recomandari EAES SAGES pentru perioada COVID19_ARCE-2020

EAES AND SAGES RECOMMENDATIONS REGARDING SURGICAL RESPONSE TO COVID

GHIDURI DE BUNA PRACTICA MEDICALA IN CADRUL PANDEMIEI COVID 19 PUBLICATE IN LUME LA MOMENTUL 15.04.2020

Este chirurgia laparoscopica sigura in timpul pandemiei Covid-19?

Recomandari SRCP-ARCE pentru chirurgia colorectala in timpul pandemiei COVID-19

Recomandari SRED-ARCE pentru interventii minim-invazive in perioada pandemiei COVID-19 in Romania